Info- ja võrguühiskond

 Pea 10 aastat tagasi koostas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium arengukava Eesti infoühiskonnale aastaks 2020. Valdav enamus välja toodud punktidest teostati ja arendatakse veel tänase päevani. Selles postituses toon välja ühe kõige enam ja ühe kõige vähem realiseerunud visioonipunkti.

Kõige enam realiseerunud visioonipunkt

- Eesti kui arenenud infoühiskonnaga riigi maine levitamiseks pakub Eesti esimese riigina maailmas virtuaalset residentsust neile, kes soovivad kasutada siinseid häid eteenuseid ja turvalise andmevahetuse võimalusi.

See visioon realiseerus aastal 2014, kui tollane president Toomas Hendrik Ilves andis üle esimese digi-ID kaardi Briti ajakirjanikule Edward Lucasele. Tänaseks on e-residente Eestis 73 915 ja nende otsene mõju Eesti majandusele on ligi 50 miljonit eurot. Arengukavas on välja toodud, et see võiks teha Eestist IKT maailmale sarnase tähtsusega riigi, kui Šveitsi on pangandusele, aga nii see päris ei läinud. E-residentsus on saanud laia haardega kaja ümber maailma, kuid siiski pole nii populaarne, kui eeldati. E-residentsus on siiski pidevas arengus ja valmimas on E-residentsus 2.0.


Kõige vähem realiseerunud visioonipunkt

Eesti keel on digitaalses maailmas elus ja arenev. Eesti keele tehnoloogia abil saab kasutada igapäevaseadmeid ja e-teenuseid.

Teabe kogumine ja Eestlastele vajalike rakenduste kasutamine pole küll võimatu, aga siiski on veel palju arenemisruumi. Paljudel nutiseadmetel pole võimalust valida eesti keelt ja näiteks teabe otsimine on tunduvalt lihtsam inglise keeles. Isegi kui välismaa toodetel on võimalus valida eesti keel, siis on need enamasti otsetõlkes ja tihtipeale on vaja sõnu tõlkida inglise keelde, et aru saada, mis see täpsemalt on.

Kasutatud allikad:

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf
https://e-resident.gov.ee/eesti/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrgusuhtluse eripärad

IT proff