Kolm ajaloolist IT lahendust

1980-ndad - Apple Lisa

1979. aastal hakkas Apple välja töötama oma järgmist personaalarvutit nimega Lisa. Nimi "Lisa" tähendab ametlikult "Local Integrated Software Architecture", kuigi Apple kaaslooja Steve Jobs-i tütre nimi oli ka Lisa. Lisa tegi eriliseks graafiline liides, mille jaoks sai Apple kaaslooja Steve Jobs Xerox PARC-i külastades inspiratsiooni. Lisa tehti publikule kättesaadavaks 1983. aasta kevadel ja esimese 18 kuu jooksul müüdi neid 80 000, mis oli kaks korda rohkem, kui Apple oli plaaninud.

Kasutatud allikad:

https://www.mac-history.net/apple-history-2/apple-lisa/2007-10-12/apple-lisa
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa
Walter Isaacson: Steve Jobs, 2012

2000-ndad - Skype

Skype on IP-kõnedel põhinev suhtlusplatvorm, mille algatajateks olid kaks skandinaavia ärimeest ja kolm Eesti arendajat. Skype hakkas populaarsust koguma aastal 2005, kui väljastati Beta 2.0 versioon ja samal aastal müüdi Skype 2.6 miljardi dollari eest eBay-le. Aastal 2011 osteti Skype Microsoft-i poolt 8.5 miljardi dollari eest ja aasta hiljem ületas Skype oma korraga sees olevate kasutajate rekordi, milleks oli 45 miljonit kasutajat.

Kasutatud allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Skype
https://content.dsp.co.uk/history-of-skype
http://tcrn.ch/QlM6mJ

2010-ndad - Bitcoin ja krüptoraha

Krüptoraha on virtuaalne raha, mis on krüptograafiliselt kaitstud. Maailmas on üle 4000 erineva krüptoraha ning kõige tuntum nimi krüptoraha maastikul on 2008. aastal Satoshi Nakamoto pseudonüümi kandva isiku või grupeeringu poolt loodud bitcoin. Kuigi bitcoin on loodud 2008. aastal on siiski suurem plahvatus krüptorahadega toimunud just 2010-ndatel. Bitcoin on detsentraliseeritud digitaalne raha, millega on võimalik tehinguid teha üle maailma ja see on esimene P2P(peer-to-peer) võrk, mille keskel on kasutajad ilma vahendajata. Bitcoini miinusteks mõne teise krüptoraha ees on näiteks aeglasemad tehingud ja suuremad tehingutasud. 

Kasutatud allikad:

https://www.kryptoraha.ee/kruptorahad/tehnoloogia/
https://et.wikipedia.org/wiki/Bitcoin



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrgusuhtluse eripärad

Info- ja võrguühiskond

IT proff